Hoppa till huvudinnehåll

Avbeställningsskydd - vad gäller vid av och ombokning av resa?

Tre personer går på stan och skrattar

Coronaviruset förändrar hela tiden vad som gäller, inte minst när det kommer till resor. Har du en planerad resa som du behöver av- eller omboka? Läs mer om avbeställningsskydd och vad du bör tänka på.

Avbeställningsskydd och annat matnyttig information

WHO förklarade den 11 mars 2020 utbrottet av covid-19 som en pandemi och många länder har stängt sina gränser. Här har vi samlat information om vad som gäller vid avbeställning och om du blir sjuk på resmålet:

 • Är det möjligt att boka om eller avboka resan? Många reseföretag har förlängt öppet köp eller erbjuder ombokning. Viktigt att du kollar upp villkor, till exempel hur nära inpå avresan du kan avboka och om det kostar något?
 • Se över ditt avbeställningsskydd. Bankkort samt betal- och kreditkort från oss har en kompletterande försäkring när du betalar din resa med kort. Här har vi listat villkor för avbeställningsskydd i de vanligaste korten.
 • Bankkort Mastercard: Om din resa måste avbokas på grund av att du, närstående person eller medresenär har blivit akut sjuk, drabbats av ett olycksfall eller dödsfall kan dina avbokningskostnader ersättas av försäkringen. Högsta ersättningsbelopp 15 000 SEK/person och 45 000 SEK/familj. Läs fullständiga villkor för Bankkort Mastercard.
 • Betal- och kreditkort Mastercard: Om din resa måste avbokas på grund av att du, närstående person eller medresenär har blivit akut sjuk, drabbats av ett olycksfall eller dödsfall kan dina avbokningskostnader ersättas av försäkringen. Högsta ersättningsbelopp 30 000 SEK/person och 90 000 SEK/familj. Läs fullständiga villkor för Betal- och kreditkort Mastercard.
 • Betal- och kreditkort Åtvidabergskortet: Om din resa måste avbokas på grund av att du, närstående person eller medresenär har blivit akut sjuk, drabbats av ett olycksfall eller dödsfall kan dina avbokningskostnader ersättas av försäkringen. Läs fullständiga villkor för Åtvidabergskoret
 • Reseskydd i din hemförsäkring: Om du har hem/villahemPLUS-försäkring via oss ersätter avbeställningsskyddet vid akut sjukdom eller olycksfall. Avbeställningsskyddet ersätter inte avbokad resa på grund av oro för att bli smittad eller om UD avråder från att resa. Om du inte vill resa på grund av UD:s avrådan till resmålet kan du vända dig till rese- eller flygbolaget för att för ta reda på vilka möjligheter du har att avboka eller omboka din resa. Om du har en resa till USA hänvisar vi dig till researrangör eller flygbolag. Reseskyddet gäller för nödvändiga och skäliga vårdkostnader om man drabbats av akut sjukdom eller olycksfall under resa. Om du befinner dig i drabbade områden och har frågor eller vill ha hjälp, kontakta i första hand SOS International. Läs mer om villkor i hemförsäkringen vid resa.
 • Avbeställningsskydd via reseföretag. Många reseföretag erbjuder avbeställningsskydd, kolla med det bolag du tänker åka med vad som gäller.

Reseskydd i företagskort

 •  Bankkort Business: Om din resa måste avbokas på grund av att du, närstående person eller medresenär har blivit akut sjuk, drabbats av ett olycksfall eller dödsfall kan dina avbokningskostnader ersättas av försäkringen. Högsta ersättningsbelopp är 15 000 SEK/person och 45 000 SEK/familj. Läs fullständiga villkor för Bankkort Business

 • Visa Business Card: Om din resa måste avbokas på grund av att du, närstående person eller medresenär har blivit akut sjuk, drabbats av ett olycksfall eller dödsfall kan dina avbokningskostnader ersättas av försäkringen. Högsta ersättningsbelopp är 30 000 kr per person dock högst 90 000 kr för hela familjen. Läs fullständiga villkor för Visa Business Card 

  Till ditt Visa Business Card kan du även ansluta en tjänstereseförsäkring och du behöver inte betala resan med ditt Visa Business Card för att tjänstereseförsäkringen ska gälla. Försäkringen ersätter bland annat nödvändiga och skäliga kostnader om den försäkrade blir sjuk. Till exempel sjukvård och merkostnader för hemtransport. Läs fullständiga villkor för tjänstereseförsäkringen